Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Aromaterapie

seznam všech úvah

AROMATERAPIE

Jako mnoho ostatních, jela jsem na víkendový kurz aromaterapie na Sluňákově plna očekávání, co vše se dozvím. S aromaterapií jsem nepřicházela do styku poprvé, protože se jí kvůli svému zaměstnání před nějakým časem věnovala moje maminka, tudíž jsem věděla, o co se přibližně jedná, ale doufala jsem, že si své obzory ještě více rozšířím. Kdyby se mě před seminářem někdo zeptal, jak bych aromaterapii definovala, myslím, že bych to zvládla, ale asi bych hledala ta správná slova a vysvětlila to mnohem složitěji než po absolvování kurzu.
Aromaterapie je alternativní metoda řešení mnoha potíží, Cartier Replica ale už při zmínění slov „alternativní“ nebo „přírodní“ se může mnoho lidí zarazit. Funguje to vůbec? Není to pouhý výmysl, jak z lidí zase vytáhnout peníze?
Označení přírodní je v tomto případě opravdu na místě, poněvadž vše, co se používá v aromaterapii, má ryze přírodní charakter. Oleje a jednotlivé esence pochází z rostlin, o jejichž blahodárných účincích věděli již naši předkové a hojně je s úspěchy využívali v dobách, kdy neexistovaly jiné léky. Aromaterapie navíc propojuje somatickou a psychickou stránku člověka, na což se mnohdy při léčení zapomíná. Jde jí také o to zabývat se příčinou, ne až následkem. Občas je podle mě důležité zamyslet se nad tím, co do našeho těla dáváme, protože podle toho, co budeme přijímat, budeme také vypadat, a buď to se to ukáže prospěšné, nebo si naopak ublížíme. Vzhledem k tomu, kolik do sebe běžně každý den dostáváme chemikálií, měli bychom se možná zamyslet, zda vždy potřebujeme nějaké problémy řešit opět chemickými přípravky a jestli nám příroda naopak nebude prospěšnější.
Každý z nás také vnímá vůně a jiné pachy zcela odlišně. Někomu nemusí něco vonět a druhý je spokojený, když tu vůni ucítí. Stejně tak to bylo i během workshopu. Někteří se odvraceli od esencí, které jiným voněly a naopak. Někdo preferoval spíše sladší vůně, další naopak svěží a kyselejší. Všichni jsme měli ale možnost vyzkoušet leckteré vůně a dozvěděli jsme se, jak jednotlivé oleje působí na duševní a tělesnou stránku člověka. Mně osobně učarovala vůně červeného pomeranče, která působí na zlepšení nálady.
Vrcholem celého workshopu bylo namíchání koupelového nebo masážního oleje s éterickými oleji. Na základě tabulky, která nám upřesňovala, k čemu je daný olej vhodný, jsme si sestavili svoji ideální kombinaci. Paní lektorka nám potom upřesnila poměr, který jsme měli použít. Vše okolo nás se rozvonělo ještě víc a my jsme odjížděli příjemně naladěni a povzbuzeni léčbou našich smyslů. Myslím, že každý by si občas měl dopřát takový odpočinek, aby si zharmonizoval nejen svoje tělo, ale především i duši. V dnešní hektické době je to víc než žádoucí. Jistě by mnohý našel v aromaterapii kouzlo, ať už v podobě blahodárných účinků, či jen příjemné vůně, kterou nic nepokazíme.
Cartier Replica Watches