Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Rytmus, zpěv a tanec

O workshopu s názvem Rytmus, zpěv a tanec jsem se dozvěděla od svých kamarádek. Dlouho mě přemlouvaly, ať si tento workshop zapíšu. Vůbec se mi do toho nechtělo, sice mám ráda i zpěv i tanec, ale nedokázala jsem si vůbec představit, jak by takový workshop mohl probíhat. Nakonec jsem byla velice mile překvapená a nadšená, že jsem se mohla zúčastnit.

Workshop se konal o víkendu ve Sluňákově. Už prostředí mě mile překvapilo a svým způsobem
i uchvátilo. Dobře situovaná budova na klidném a příjemném místě mimo domovy místních obyvatel je výborná pro konání různých akcí. Ale nechci se rozpovídat o prostředí, či situování budovy.

Sešli jsme se ve velké místnosti, kde byly do kruhu poskládané židle a uprostřed kruhu ležely různé předměty. Celým workshopem nás provázeli manželé Kratochvílovi. V úvodu jsme byli seznámení s hudebními nástroji, jak už jsem zmínila, které ležely v kruhu. Některé předměty jsem viděla poprvé v životě. Postupně jsme si všechny předměty vyzkoušeli, takže jsem měla možnost si zahrát na fujaru, bubny, jednoduché píšťaly, které nevytvoří falešný tón, chrastítka, dešťovou hůl, rumba koule, didžeridu a spoustu dalších. Právě zmiňovaná didžerida mě asi zaujala nejvíc, už i z toho důvodu, že ji vlastně máme každý doma. Tento nástroj se dá vyrobit z obyčejné hadice od vysavače, či nějaké duté trubky. Jak jednoduché, ale naprosto účinné a uklidňující.

Další technika, která mě velice okouzlila, byla hra na bubny. Koncert, který se vytvořil, když jeden člověk začal hrát a ostatní se podle své fantazie a vnímání hudby přidávali, byl nezapomenutelným zážitkem a slastí pro uši. S kombinací s různými dalšími nástroji mi běhala až husí kůže po zádech, jaká to byla krása. Nejlepší na této technice asi je, že se člověk neuvěřitelně uvolní, tedy alespoň já jsem to tak vnímala.

Dále jsme si vyzkoušeli kruhové tance a zpěv. V této technice je úplně jedno, zda člověk má hudební talent či ne. Ve skupině lidí se získává jistota. Nikdo z nás nemusel být výborným zpěvákem a stejně jsme z této techniky jako zpěváci vycházeli. Jednoduché písně v kombinaci s tancem, které nás manželé naučili, jsou výborným pojítkem např. ve třídě nebo skupině lidí, která není úplně stmelená. Jak se říká „ v jednoduchosti je síla“ a musím přiznat, že je to opravdu pravda.

Možná se všem tyto techniky nelíbily, co člověk to jiný názor, ale já jsem s tímto víkendem naprosto spokojená. Nikdy jsem totiž uvolněnější víkend zatím nezažila. Mám určité zkušenosti z nějakých táborů nebo při skupinové práci s dětmi, ale nikdy jsme takové atmosféry nedosáhli. Zažila jsem úplně nové věci, které mi dodaly energii a také inspiraci do dalších let. Doufám, že je budu moci alespoň částečně použít a předat ostatním s takovým nadšením, jak to předali nám manželé Kratochvílovi. Velice je za tuhle práci obdivuji, s jakým nadšením nám předávali své zkušenosti a vkládali do nás celý víkend svou energii. Jsem moc ráda, že jsem měla možnost se zúčastnit. S tímto workshopem jsem nad míru spokojená a určitě bych na tu stejnou nebo podobnou akci jela znovu a nebála bych se ji doporučit všem svým známým. Člověk pozná nové věci, uvolní se a ještě zažije spoustu zábavy.