Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava

seznam všech úvah

Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava

Pro svoji úvahu jsem si vybrala workshop Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace. Zpočátku jsem si nebyla jista, zda tento seminář byla správná volba. Má představa byla taková, že se zde dozvím už konečně ten správný „recept“ na to, jak se správně stravovat.
První část byla zaměřena na Dr. Westona A. Pricea. Dozvěděli jsme se, že tento americký zubař zkoumal zdravé lidi místo nemocných, aby zjistil, co je právě příčinou toho být zdravý. Paní lektorka pak představila další objevy např. o tom, jak nedostatečná strava mění naše obličeje – od kulatého k úzkým, protáhlým s ostrou nebo nerozvinutou bradou. Dále nám obeznámila fakt, proč je v dnešní době tolik dětí, kteří musí nosit rovnátka. Z toho důvodu jsem se začala ptát sama sebe, proč se s tím něco nezačne dělat, když už známe důvod i návod?
V další části jsme se začali zabývat tolik očekávanou zdravou výživou. Otázka zdravé výživy mě velice zajímá, protože dnes je na nás chrleno tolik informací, že člověk neví, která informace je ta správná a která bude tou správnou cestou. Na semináři jsem byla „šokována“ větou, že živočišné tuky jsou pro tělo potřebné a nikoliv škodící, jak slyšíme denně z médií. Další výraz, který je pro mě důležitý, bylo MLÉKO. Můžu o sobě říci, že jsem tzv. mléčný typ. Ráno snídám mléko s vločkami, na svačinku si dávám jogurt a během dne k odpolednímu relaxu je připraveno lathé opět s mlíčkem. Když jsem se zajímala o to, zda mi taková velká míra mléka neuškodí, dočetla jsem se, že mléko je určeno pro mláďata, tudíž v dospělosti bych jej měla konzumovat v menší míře. Paní lektorka mě ujistila, že to tak zlé ale nebude. Ovšem největší háček je v tom, že to správné mléko dnes konzumuje jen málo kdo a většina z nás pije pasterizované, které by paní lektorka nedala ani svému prasátku. Vyvstává pak otázka - když je kolem nás vše tak nezdravé, tak proč s tím nikdo nic nedělá? A naopak nám jsou tyto výrobky vnucovány v podobě reklam?
Přednáška paní Dudmanové ve mně zanechala určitou stopu. Bydlím v malém městečku nedaleko Olomouce, kde máme dům s velkou zahradou. Když jsem byla malá, rodiče pěstovali hodně ovoce a zeleniny. Později ale přišel nápad udělat na zahradě bazén a zbytek zahrady zatravnit, jelikož dnes si už můžeme zeleninu a ovoce koupit za rozumnou cenu a vše je bez starostí. Když se tento náš čin dozvěděl děda, říkal, že to není dobrý nápad „zabetonovat“ zahradu, že není nad to mít plody z domácí zahrádky. Jeho slova se naplnila, po přednášce jsem přišla domů, převyprávěla svůj zážitek z workshopu a zanedlouho mi bylo vyčleněno malé políčko, kde si pěstuji jahody, hrášek, ředkvičky a rajčata a každou chvílí očekávám, kdy si budu moct utrhnout a následně vychutnat domácí zeleninu a ovoce pěstované s láskou a hlavně bez zbytečných chemikálií.
I přes počáteční negativní pocity byl pro mě seminář velkým přínosem a jsem velmi ráda za nové poznatky.
Není těžké se zamyslet nad svým stravováním, těžší je to s tím něco udělat. Zkuste to, nebudete litovat a Vaše zdraví Vám to vrátí.