Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Aromaterapie

Aromaterapie je obor, který využívá éterických olejů a jejich prostřednictvím mimo jiné ovlivňuje naše zdraví (tedy stav pohody a rovnováhy psychické i somatické). Přívrženci této voňavé disciplíny (a možná nejen oni) ze zkušenosti vědí, že opakem příjmu je výdej a práci je tudíž nutné kompenzovat relaxací. Ideálně při voňavé masáži olejem protkaným esencemi éterických olejů ze silic rostlin. Při aromaterapii lze užívat pouze éterické (jinak řečeno esenciální) oleje na přírodní bázi (nikoli uměle vyráběné – syntetické). Tyto oleje jsou hydrofobní (nepojí se tudíž s vodou) a lze je tedy ředit pouze olejem. Pro kosmetické účely užíváme rostlinné oleje, pokud možno lisované zastudena. Éterické oleje musíme ředit, protože jsou koncentrované a jak známo, „všeho moc škodí“ a „někdy méně znamená více“. Éterické oleje mohou mít na tělo vliv relaxační, stimulační a adaptogenní. Tyto se do organismu dostávají kůží nebo na nás působí čichovým vjemem. Chemické účinky nebo podráždění čichového nervu a s ním spojeného limbického systému (centra emocí) ovlivňuje naše tělo po fyzické i psychické stránce. Je proto zřejmé, že lidé mohou mít s určitou vůní spojeny příjemné či nepříjemné zážitky a za tím účelem budou podobnou vůni vyhledávat nebo se jí stranit. Všechno zkrátka souvisí se vším… Toliko k základům teorie aromaterapie jako vědy. Žádné šarlatánství, ale obor, který lze vystudovat pod záštitou Asociace českých aromaterapeutů.
Ale nyní k věci. Tedy k úžasné dvoudenní víkendovce ve Sluňákově, z níž jsem si
o aromaterapii odnesla spoustu zajímavých a užitečných informací a to v takové míře rolex replica watches, která je bohužel v rámci jednoho krátkého zamyšlení naprosto nepostihnutelná. Pokusím se tedy alespoň o stručný nástin toho, čím vším jsme prošli a co mě zaujalo.
Slyšeli jste někdy o olfaktorickém neuromarketingu? Ne? Já taky ne… a tak jsem nic netuše vybírala nákup z časopisu, který mi podprahovými čichovými vjemy vnucoval svou nabídku. Podlehla nás většina. Nejen marketingovým machinacím, ale také kouzlu aromaterapie jako takové. Nikdy mě nenapadlo, na co všechno mohou mít vůně vliv. Ať už se jedná o nákupní horečku nebo prevenci nachlazení a redukci zdravotních obtíží. Psycholožka a odborná terapeutka s patnáctiletou praxí, magistra Veronika Jurečková, nám dala k aromaterapii přičichnout skutečně důkladně. Díky jejímu celostnímu přístupu jsme se dozvěděli spoustu užitečných informací z komplexní péče o tělo i mysl. Na začátku kurzu jsme zjistili, že čichové vjemy jsou pro nás vlastně životně důležité. Ovlivňují výběr partnera, psychické ladění, atd. Zkrátka jsou alfou a omegou našich pocitů, postojů a nálad. Přemýšlím, zda mě kdy vůbec napadlo, že nejrůznější biochemické vlivy v našich tělech mají vliv na naši specifickou vůni. Co z toho pro mě plyne? Jakékoli perorálně vstřebané chemické látky ovlivňují můj „odér“. Takže vlastně opět platí známé heslo „jste to, co jíte“. Zajímavé bylo také to, že stejná vůně na pokožce toho druhého změní svůj charakter (smísí se s jeho vlastní vůní). Navíc co člověk, to jiný vkus. Každému vonělo něco trošku jiného a tak se v neděli vznášela v místnosti směsice vůní všeho druhu a každý byl skálopevně přesvědčen, že ten jeho „koupelák“ nebo „masážní přípravek“ voní ze všech nejlépe. Na čem jsme se však většinou shodli, bylo, že naše směs má odbourávat napětí, únavu a stres. Nejspíš to s sebou nese shon dnešní doby a příjemný, ale mnohdy náročný studentský život. O to příjemnější bylo uvědomit si, že aromaterapie umožňuje snazší odbourávání úzkostných a stresových stavů během zkouškového, jimž jsme měli v dohledné době čelit. Zároveň se každý mohl přeptat na zdravotní problém, který ho tíží a nalézt silici podporující jeho odbourání. Všichni jsme se tak dozvěděli spoustu užitečných rad využitelných v učitelské i běžné životní praxi. Překvapilo mě, jaká kouzla se dají se silicemi provádět. Krom klasických aromalamp je totiž lze kápnout také do vody na vytírání, mezi oblečení nebo kamkoli v místnosti, kterou chceme provonět. Lze je využívat do zmiňovaných koupelí nebo na masáže a mají také své kontraindikace, na které je nutné dávat si pozor. Většina účastnic ocenila také informace z oblasti pleťové kosmetiky. Překvapující bylo například to, že mýdlo lze plně nahradit olejem, který ve skutečnosti není mastný, ale příjemně zvláčňující, jak jsme si ostatně mohli na sobě vyzkoušet. Za ten víkend se nám dostalo nepřeberné množství informací a zážitků, v nichž si každý našel „to svoje“.
A tak jsme nakonec všichni měli všech pět pohromadě. Tedy všech pět smyslů. Stačilo se soustředit chvíli v tichosti sám na sebe, na své tělo a smyslové vjemy, které na něj působí, aby člověk našel vnitřní klid a pochopil, co mu radí jeho vlastní tělo. A tak jsme s dušičkou v peří a úsměvem na rtech opouštěli slunný Sluňákov doslova načichlý voňavými vzpomínkami na nevšední zážitky, které nám aromaterapeutická víkendovka přinesla. Obsah pochází z: