zpět na detail: Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava
Dne 25. 4. 2013 jsem se zúčastnila workshopu „Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava“. Popravdě, trochu jsem se tohoto tématu obávala. Zpočátku, když mluvila paní lektorka Mgr. Věra Dudmanová o svém statku, chovu zvířat a bylinkách, mi přišla její řeč hodně zvláštní a nezvyklá, pro mnoho lidí až divná. Ale postupně, jak paní magistra pokračovala, mě to začalo zajímat. Především, když mluvila o studii amerického zubaře dr. Westona A. Price. Doktor Price vedl výzkum týkající se zdravých zubů a věnoval se problematice zkažených zubů. Zjistil, že domorodé kmeny, žijící daleko od civilizace, měly mnohem zdravější zuby než lidé žijící v ní. Fotografie, které nám paní magistra promítla, to jasně dokazovaly. Domorodé kmeny se držely tradic, jejich strava a způsob života se velmi lišily od té naší. Pravdou je, že lidé žijící v moderním světě trpí nemocemi, mají zkažené zuby a od zubařů mnohdy odcházejí s velkým průvanem v peněžence, to už ale mířím někam jinam. Co jsem ale chtěla říci je, že „dnešní“ lidé už se podle mého názoru nemohou vrátit ke způsobu života již zmíněných domorodých kmenů, lidský organismus je zdegenerovaný nezdravým jídlem, konzervanty a mnoho dalšími chemickými látkami. Říkáme tomu moderní strava, fast foody, bufety apod., která se rozšířila po celém světě. Pro mnoho lidí se tento způsob stravy a s ním i spojené přejídání, stal způsobem života, nějakým návykem, kterého nemají v plánu se vzdát. Dalším důvodem je i lidský organismus, který si již navykl na nezdravý způsob a taková velká změna, jako oprostit se od všeho nezdravého, by měla velký dopad na náš organismus.
Když se nad tím vším ale zamyslím, chtělo by to nějakou změnu, ovšem ne tak drastickou, jak popisuji výše, ale takovou, aby se náš organismus byl schopen přizpůsobit. Stačí trochu vylepšit jídelníček a myslet na sebe a své tělo. Nemusíme si pod tím ihned představit, že si musíme koupit pozemek, krávu, koně, kozy, ovce, králíky nebo slepice. Ale i tak se v našem okolí ještě najdou lidé, kteří chovají slepice či králíky a pěstují na zahradě zeleninu. Během workshopu jsem si vzpomněla, že mi nedávno kamarádka vyprávěla, jak jezdí pravidelně za známýma, kteří vlastní statek, chovají zvířata a živí se pouze tím, co vypěstují a sami si vyrobí a s tím i obchodují. Oba manželé kdysi žili v bytě v centru Ostravy, ale zdravotní problémy je vedly k tomu, aby udělali změnu… Je ale důležité uvědomit si, že se nemusíme stěhovat do pralesa, pojídat bylinky či žížaly jako naši předchůdci, ani si nemusíme pořizovat ovci či jiné zvíře, stačí, když využijeme toho, že jiní lidé se živí tím, že zvířata chovají a prodávají jejich produkty. Proto existují různé farmářské trhy apod. Jako příklad můžeme uvést vajíčka. Když je koupíme v obchodě, je nám asi jasné, v jakém prostředí byly slepice chovány a to všechno se promítne na chuti a vzhledu vajec. Když si koupíte vajíčka od chovatele slepic (může to být klidně i váš soused), který je chová v obrovském výběhu a krmí je zdravě, vidíte ten rozdíl nejenom v barvě žloutku, ale především v chuti.
Zkusme tedy alespoň někdy naše ráno odstartovat vymačkanou šťávou z ovoce, míchanými vajíčky třeba od souseda. Upusťme od pizzy, hamburgerů atd. Možná časem pocítíme nějakou změnu, že jsme udělali dobře a naše tělo se bude cítit lépe.