Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava

Název tohoto workshopu mě vůbec nelákal, čekala jsem další nudnou přednášku o tom, že nesmíme pít alkohol v těhotenství, když chceme mít zdravé dítě…a tak dále. Že se dozvím něco převratného, jsem neočekávala. I když mám zájem o zdravou stravu, v momentální nabídce rad, co je vlastně zdravé, se poněkud ztrácím. Přestávám už věřit skoro všemu. Z apatie mě probudila až účast na tomto workshopu. Překvapil mě natolik, že jsem bez výpadků vnímání naslouchala přednášející od začátku do konce.
I když jsem od přírody preventivně skeptická, argumenty přednášející se mi zdály logické. Spojitost narůstajícího počtu civilizačních chorob s úbytkem spotřeby živočišných tuků (másla) a preferencí tuků rostlinných mě ohromila. Věřím také tvrzení, že průmysl podporující rostlinné oleje je v dnešní době tak rozvinutý a točí se v něm mnoho peněz, že nelze veřejnosti přiznat, co je skutečně zdravé. Co je ale ještě smutnější? Že věřit se nedá ani lékařům. Například častý problém s cholesterolem. Do ordinací přichází stále více lidí s vysokou hladinou cholesterolu. Lékař jim předepíše nějaký nezbytný výrobek farmaceutického průmyslu (také velmi dobře prosperujícího). A doporučí konzumaci umělých „light“ margarínů se srdíčkem na obalu. Reklama je pro jistotu uklidní ještě veselým seniorem skotačícím s vnoučaty. A co fakt, že nás cholesterol chrání před škodlivými vlivy působící na naše tělo, kterých s věkem přibývá? A že tedy logicky stoupá i hladina cholesterolu, aby se s těmito vlivy vypořádal? Nejsou náhodou senioři klamáni nejen na předváděcích akcích s hrnci, ale i v ordinacích lékařů?
Myslím si, že je důležité zachovávat si zdravý rozum a nadhled. Margaríny se podle mě nedají pozřít, chutná to jako bych si na chléb namazala krém na ruce. Proč bych to tedy měla jíst? Používám jedině máslo, protože se mi zdá nejzdravější. A toto byla první přednáška, která mi moje přesvědčení potvrdila a nesnažila se mě přesvědčit o tom, že máslo = infarkt. A vejce? Mám je velice ráda na všechny způsoby a připadají mi zdravé. Jistě si ale pamatujete na období, kdy se říkalo, že vejce jsou nezdravé, doporučovalo se maximálně jedno za týden. Když jsem se na workshopu dozvěděla, kolik vitamínů vejce obsahují, proč jsou zdraví prospěšné, budu si je dávat ještě s větší chutí.
Zajímavé bylo tvrzení přednášející o vhodné skladbě stravy rodičů před početím potomka. Každý má možnost předat svému dítěti ty nejlepší geny, které má k dispozici. Aby se tyto geny ale mohly projevit, musí být ve stravě přítomny určité potraviny, například játra. Neméně zajímavá, jednoduchá rada zněla: S čím máte problémy, to konzumujte: Problém s játry? Jezte játra! Problém s vaječníky? Jezte vejce!
A co kvalita výrobků dostupných na našem trhu? V ČR koupíme jen mléko pasterizované. Zdravé mléko je ale to nepasterizované, přímo od krávy. Co s tím? Přestěhovali jsme se do měst, abychom měli všechno blízko. Krávy na balkóny paneláků asi nepřestěhujeme. Že by se venčily jako dnes psi? Asi se budeme muset vracet pro kvalitní suroviny přímo ke zdrojům. Na vesnici. Nebo možná popřemýšlet, zda stále převládají pozitiva pohodlného moderního způsobu života. Co na to naše zdraví?