Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Vnitřní a vnější motivace, tresty a odměny, jejich rizika a co namísto nich

seznam všech úvah

Vnitřní a vnější motivace, tresty a odměny, jejich rizika a co na místo nich

Když jsem se dozvěděla, že se víkendové akce „PVP“ konají na Sluňákově, ani na chvíli jsem neváhala a rozhodla jsem se právě pro ně. Sluňákov jsem navštěvovala v rámci svého druhého oboru a tím je Environmentální výchova se zaměřením na vzdělávání, již minulý rok, a velmi jsem si to prostředí a atmosféru oblíbila. Ani tentokrát mě Sluňákov nezklamal a to i přesto, že atmosféra, vzhledem k jinému přístupu vyučujících, byla trochu jiná.
Na starosti nás měly dvě sympatické zkušené psycholožky a musím uznat, že mi svým výkladem hodně daly. Ne ve všem jsem s nimi sice souhlasila, na pár věci jsem měla svůj vlastní, individuální názor a pár věci bych i přes jejich nesouhlas řešila po svém, ale i tak mě donutily o různých situacích vážně uvažovat a představit si je v názorných příkladech. Dozvěděla jsem se od nich spoustu důležitých přístupů a faktů a myslím, že mi to velmi pomůže v budoucí praxi.
Hned od začátku mě toto téma velice zaujalo a přesvědčila jsem se, že je zajímavé i na samotném kurzu. Nejen proto, že se kurz skládal hlavně ze zapálené debaty většiny přítomných, ale i já o daném tématu stále přemýšlím, vybavuji si různé situace z minulosti nebo záměrně sleduji situace v přítomnosti a hodnotím, zda byly vyřešeny správně, popřípadě vymýšlím, jaké by bylo vůči dítěti nejlepší se zachovat. Často mně napadá spoustu různých správných řešení a vím, že nebýt tohoto kurzu, nejspíš bych ty situace nijak zvlášť neřešila.
Zajímavé je také uvědomit si, že nejen ve škole, ale i v rodině jsou špatné přístupy velmi časté a ty správné se vyskytují jen v mizivém procentu případů. Velký přínos to bude mít tedy i pro mou budoucí rodinu.
Líbily se mi i odlehčovací kratší i delší pauzy, neboť člověk po určité době ztrácí pozornost a tím, že si smí odskočit uvařit čaj a trochu prodiskutovat téma s ostatníma si velmi pomůže, a pak se může začít opět plně soustředit. Neplacené obědy a svačinky ve formě ovoce byly také velmi příjemné, a to hlavně proto, že jsem se nemusela stresovat tím, jestli mi bude má svačina stačit.
Kromě chvály ještě samozřejmě přemýšlím, co bych mohla i vytknout, ale protože mě nic zásadního ke kurzu nenapadá, vytknu jen to, že je celkově těch víkendových akcí na výběr velmi málo a bojím se, že se na příští nestihnu přihlásit v čas a nevejdu se do kapacity. No uvidíme, třeba se tam vejdu a bude to fajn.