Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: „Životní příběh“ a jeho dramatizace

seznam všech úvah

Životní příběh a jeho dramatizace

Při výběru jednotlivých workshopů mě oslovil název: „Životní příběh a jeho dramatizace“, a proto jsem se rozhodla, že se ho zúčastním. Myslím si, že každý z nás se nad svým životem občas zamýšlí. Všichni se čas od času potřebujeme oprostit od všedních starostí a najít si chvíli jen sami pro sebe. Zamyslet se nad tím, zda se náš život ubírá tím správným směrem…? Jaký je vlastně smysl našeho života…? Splnili náš životní sen? Naplňuje nás opravdu to, co v životě děláme..? A čeho chceme v našem životě dosáhnout...? Mně kupříkladu nedávno kamarád položil otázku, která mě poněkud uvedla do rozpaků: „Jsi šťastná?“ I když je to poněkud banální otázka, velmi špatně se na ni hledá odpověď. Pocit štěstí... Kladu si otázku: „Co je to vlastně štěstí?“ „Muška jenom zlatá“. „Je či není?“ Můžeme říct, že se jedná o stav mysli a záleží jen na nás samotných, zda se rozhodneme být šťastní. Zjednodušeně řečeno si umíme štěstí sami „vyrobit“ v naší hlavě. Každý je strůjcem svého štěstí! Stejně jako nálada, tak i štěstí může být „nakažlivé“. Přenáší se z člověka na člověka. Já věřím tomu, že když se obklopíme pozitivními lidmi, tak budeme sami také šťastní. U mě to zatím funguje. Člověk zkrátka musí jít svému štěstí naproti a nečekat, že ho dostane zadarmo a bez námahy.
Já sama za sebe mohu říct, že jsem ve svém životě šťastná a snažím se užívat si každé chvíle, ráda bych dodala – jako by tato chvíle měla být poslední - ale to opravdu pokaždé nejde. Život nám přináší nejen to dobré, ale občas nás i něčím nepříjemným překvapí. Postaví nás před určitá životní rozhodnutí a to zrovna ve chvíli, kdy to opravdu nejmíň čekáme a nechá nás na pospas tomu, jak s nimi naložíme. Člověk by chtěl být vždy připraven, ale bohužel ne vždy to jde. Není snadné přijímat život takový, jaký je, brát ho se vším, co nám přináší, i co nám bere, abychom nakonec zjistili, že je to vždy proto, abychom se v životě dostali někam dále a něčeho dosáhli.
Díky tomuto workshopu se mi vybavila spousta vzpomínek, které jsem doposud měla uložené někde hluboko v paměti a nyní vyplavaly napovrch a já tak mohla opět prožít svůj příběh vyobrazováním si všech klíčových momentů, které propluly mým životem. Tento workshop mi také pomohl uvědomit si, jak důležité je nejprve uvážit svá rozhodnutí, abychom jich později nelitovali a mohli tak učinit bez váhání znovu.