Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava

seznam všech úvah

BIOLOGIE DÍTĚTE: VÝŽIVA A FYZICKÁ DEGENERACE, NEDOSTATEČNÁ STRAVA

Než jsem šla na workshop, seděla jsem asi hodinu před budovou v parku a pozorovala lidi a rodiče, kteří doprovázeli své děti na hřiště. Mezi těmito lidmi byl i zvláštní pár se dvěma dětmi. Při jejich pozorování jsem měla pocit, že dětem dávají velkou volnost, v dnešní době, kdy rodiče neustále okřikují své děti, mi to přišlo velmi netradiční a zvláštní. O to větší bylo moje překvapení, když jsem přišla do sálu.
Hned po tom co jsem se usadila, vstoupili tito dva lidé, byla to paní Dudmanová s manželem. Nevěděla jsem co od toho čekat, měla jsem strach, že nám budou „vtloukat“ do hlavy nějakou svoji představu o tom, jak se má správně jíst. V průběhu workshopu jsem si ale začala klást otázku, čeho přesně jsem se vlastně bála? Toho, že mi zase někdo potvrdí, že já a skoro celý zbytek světa se neumí stravovat?
Příběhy a fotografie zubních kleneb domorodých kmenů byly velmi zajímavé, to potvrzení, že to jak se člověk stravuje, se odrazí naprosto všude, to bylo velmi fascinující. Velmi mě také zaujalo povídání o mléku. Proč člověk dá nemalé peníze za mléko s cejchem BIO, když vlastně ani toto mléko není o nic kvalitnější? Podrobněji studuji etikety u mléka a zjišťuji, že vlastně žádné mléko, které se dá běžně sehnat v obchodních řetězcích nevyhovuje. Proto jsem se už ani nepodivovala otázce v dotazníku, jestli bychom chtěli domácí krávu. Jenže kdo si v dnešní době kvůli zdravému mléku koupí krávu? Téměř nikdo. Ale zajet si na nějaký statek? To už za tu kvalitu stojí.
Do doby, než jsem navštívila tento workshop jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych měla zlepšit svůj jídelníček, ale proto, že chci jednou dítě, to určitě udělám. Ne jen kvůli sobě. Omezit nezdravé jídlo? To se přece pro kvalitnější život, ať už můj, nebo mých budoucích dětí určitě vyplatí. Celé povídání bylo velmi zajímavé, až mě skoro mrzelo, když byl konec. Neustále jsem přemýšlela proč. Proč mě baví zrovna tohle téma, o které jsem se nikdy před tím nezajímala? Možná právě proto, že mi někdo vnesl trochu světla do těch zmatků kolem kvalitnějšího životního stylu, kolem kvalitnějších potravin a kolem vitamínů, které jsou v těle potřebné například pro správný vývoj dítěte.
A proto si myslím, že bychom se měli všichni zamyslet nad výběrem potravin. Koupíme si raději nekvalitní potravinu, protože je levnější, anebo raději připlatíme za kvalitu? To už je asi otázka lidských priorit a hlavně finančních zdrojů. Já si po workshopu rozhodně více všímám toho, co kupuji a co jím.