Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava

Na tento workshop jsem se původně ani nechtěla jít, ale z důvodu toho, že příští týden mám psát z biologie zkoušku jsem neváhala a šla jsem. Vyrazilo mi dech o čem paní Mgr. Věra Dudmanová mluvila. Opravdu jsem ani netušila, jaké jedy do sebe cpeme a jak všechno co sníme, ovlivní náš život. omega replica

Paní magistra začala přednášku životem Westona A. Price, praktického zubního lékaře, který ve 30. letech 20. století zápasil se zubními kazy a deformacemi u amerických pacientů. Trápila ho otázka, proč mají lidé tyto problémy a rozhodl se zkoumat zdraví. Začal hledat a studovat primitivní izolované skupiny lidí, aby u nich našel recept na zdravý chrup, časem zjistil, že zuby jsou jedním z mnoha ukazatelů zdravotního stavu člověka.
Úplně mě šokovalo, když začala přednášející hovořit o lidech, kteří měli již v prenatálním období špatnou životosprávu a jak to ovlivnilo jejich budoucí vzhled. Vždy jsem si myslela, že je to genetikou, to jak lidé vypadají a ukázalo se, že není. Potomek vyšší než rodič, úzká hlava, nedovyvinutá nosní přepážka a následné dýchání přes ústa, nedovyvinutá spodní čelist, předkus, zákus, křivé přetěsnané zuby, úzká pánev. Některé znaky jsem zpozorovala na svém manželovi. A když jsem to s ním následně probírala, došli jsme k závěru, že jeho matka se špatně stravovala již před početím, byla celkově hubená, samá kost, bydlela ve městě, takže neměla možnost jíst domácí produkty. Takže jak asi vypadalo její reprodukční vajíčko? Paradoxně to může pozorovat například u vajíčka slepic. Vajíčko od slepice koupené v obchodě, které bylo krmené v závodě granulemi má bledý žloutek, vajíčko domácí, které je ve volném výběhu na zahradě má krásný žlutý až oranžový žloutek. Které kuřátko bude zdravější? Takže tomu co nám Mgr. Věra Dudmanová sdělovala, jsem začala opravdu věřit. Kolik jsem takových lidí denně potkávala a nevšímala si těchto nápadných rysů.
Nedávno jsem viděla jedno video, kde žena z mlékárenského průmyslu hovořila o mléku a říkala, že mléko by se mělo hlavně pasterizovat a v žádném případě nepít čerstvé od krávy, jsou tam prý nějaké mikroorganismy, které nám ubližují. Je to pravda? Na tomto workshopu jsem se dozvěděla úplný opak. Pasterizované mléko ztrácí všechny živiny a paní Dudmanová by ho nedala ani prasatům, i kdyby bylo zadarmo. Tak jak to je správně? Média do nás chrlí informace, které nás vlastně degenerují. Je tedy možné, že my moderní, vzdělaní lidé se masovou výrobou jídla pomaličku zabíjíme? Kdysi přeci nebylo tolik rakovin, alergií, civilizačních nemocí či neplodností. Lidé byli zdraví, plni síly a pohybu. Ale jak přinutit svět, aby se vrátili k původní lidové stravě? Podle mne, zcela nemožné.
Tento workshop mě velice oslovil, dívám se teď na stravu úplně jiným pohledem, než jsem se dívala před tím. Snažím se jíst opravdu jen přírodní stravu a ne uměle vytvořenou. Už mám objednané domácí vajíčka od sousedky a domácí tvaroh od tchána. Uvidím tedy, jak dlouho mi to vydrží, snad si jednou také pořídím svou krávu a slepice. Nejsem proti.