Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Jak s úsměvem vydržet ve školství

seznam všech úvah

Jak s úsměvem vydržet ve školství

Jako studentka 1. Ročníku jsem byla nadšená z přednášky s názvem Jak s úsměvem vydržet ve školství pod vedením paní Mgr. Klaudie Eibenové a Mgr. Mileny Vincenciové. Tato přednáška pro mě, jako pro budoucího pedagoga, byla velice přínosná. Říkala jsem si, jestli je to vůbec realita vydržet ve školství každý den s úsměvem na rtech. Myslíte, že je to možné? Já po této přednášce mohu konstatovat, že ano. S pozitivním myšlením jde všechno lépe a lze to zvládnout.
Z vlastních zkušeností, ať už ze základní školy nebo střední školy, sama moc dobře vím, že v každé třídě se najde vždy nějaký expert. Ten narušuje chod celé třídy. Vyrušuje a nenechá Vás v klidu. Ptám se, jak je proto možné, i přes to zůstat v pohodě? Jak zůstat klidný? Jak se nenechat vyvést z míry a vyprovokovat jedním takovým jedincem? Takového člověka přímo nastínila i tato přednáška, kde daného jedince předvedl jeden ze studentů pedagogické fakulty. Předvedl výborný herecký výkon, který nám skvěle vyobrazil danou situaci. I já jsem mu uvěřila. Dokonce jsem si říkala, jak někdo takový může být studentem vysoké školy. Jak se sem dostal?
Ze střední školy vím, že není správné, když je profesor naštvaný na celou třídu kvůli jedné osobě. Může za jeho chování snad celá třída? Zaslouží si být všichni házeni do jednoho pytle? Proto jsem přesvědčena, že učitel by měl mít klidnou, vyrovnanou povahu. Nemělo by ho nic vytočit. Měl by se vždy pokusit vyřešit jakoukoli situaci v klidu, s nadhledem a férově. Všechno přeci jde nebo ne?
Pokud chci v budoucnu pracovat jako učitel, musím počítat s tím, že mám mít silnou povahu a nenechat se jen tak něčím odrovnat. Budu přeci jednat s malými dětmi. Je jasné, že ne každý den to bude procházka růžovým sadem. Jsem si ale vědoma, že to musím udržet v sobě a nevybíjet se na dětech, které za to nemohou. Mám jim být vzorem ne? Proto se podle toho musím taky chovat. Osoba, která je pedagogicky zaměřená by především měla mít kladný vztah k dětem. Pokud do školy mají chodit rádi, měli by se sem těšit ne? Musím jim tedy k tomu dát důvod. Ten je, že k nim budu vstřícná, laskavá a budu se snažit vždy vše vyřešit po dobrém a s nadhledem. Hned na začátku se však vždy musí určit „ striktní pravidla hry“. Ty musí být dodržovány, aby byl nastolen určitý pořádek a aby mohlo všechno správně fungovat. Je jasné, že ne vždy to půjde, ale jde o to zvládnout to.
Závěrem bych chtěla říci, že jsem ráda byla součástí této přednášky. Díky které jsem zase o něco chytřejší. Všem bych ho doporučovala navštívit!