Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava

Když jsem si zapisovala workshopy na letní semestr, byla jsem nadšená. Dlouho jsem si přála jít na nějakou přednášku o zdravé výživě a celkově ve stopách tohoto směru ke zdraví. Já sama musím uznat, že se snažím žít zdravě a konečně jsem se přesvědčila o tom, že to tak opravdu je. Na každém workshopu vypisujeme dotazníky ve kterých jsou 3 otázky. Jedna z otázek mě pobavila, když jsme měli napsat odpověď k otázce: „Pokud by jste si mohli pořídit krávu, dali by jste jí jméno?“ Já jsem holka z vesnice a krávu máme u babičky. Takže ano, dala bych jí jméno Dorka . Paní Mgr. Věra Dudmanová byla na přednášce prostě excelentní. Bylo to zajímavé a mělo to šťávu. Hltala jsem každé její slovo a můj plus je, že si to dokážu vše živě představit. Jídlo, příjem potravy, stravování je veskrze příjemnou záležitostí v životě člověka. Jídlem neuspokojujeme pouze hlad, ale dodáváme tělu důležité živiny potřebné k udržení optimálního zdraví a výkonnosti. Potrava je tedy vkladem do celkového zdraví, který se nám vrátí i s úroky. Je nutné starat se o své zdraví včas, aby se o něj nemuseli starat lékaři. Nedávno jsem přiletěla ze Sardinie, kde jsem viděla ten 100% zdravý životní styl. Lidé se tam dožívají vysokého věku, protože jedí kvalitní potraviny. Projeli jsme autem celou Sardinii kolem dokola a na každém kilometru, metru, cm byla zeleň, slunce a volně pasoucí se zvěř. Dokonce se mezi ovcemi pásla prasata. Takže je jasné, že maso ve finální verzi je chutné, dobře stravitelné a „nevystresované“ z malého prostředí. Vajíčka s oranžovým žloutkem, mléko, máslo, sýry a dobré červené víno, tak si představuji život. Také mě samozřejmě nadchlo mnoho zajímavostí o Westonu A. Priceaovi, praktickém zubním lékaři, který objel celý svět a pomáhal lidem vyřešit tak známí a protivný problém zvaný „zubní kaz“. Weston A. Price začal sérii jedinečných šetření. Více než deset let jezdil do izolovaných částí světa, aby studoval zdraví populací nezasažených západní civilizací. Chtěl zjistit, díky jakým faktorům mají tyto národy zdravé zuby. Jeho studie odhalily, že příčinou zubního kazu a křivých zubů nejsou genetické předpoklady, ale chybějící živiny ve stravě. Je třeba, abychom se nad sebou zamysleli a začali si opravdu pořádně vážit stravy a potravin, které jsou nám dostupné. Člověk se nemůže vymlouvat na to, že bydlí ve městě a tudíž se nedostane ke kravskému nebo kozímu mléku, sýru. Od toho jsou Bio produkty a naše oči, které si na etiketě přečtou název, složení a trvanlivost výrobku. Sama jsem pro, aby se na těchto věcech pokud je to jen z malé části možné nešetřilo.
Téma zdravá výživa, zdravé stravování, zdravý životní styl a podobná jsou v dnešní společnosti stále populárnější. Zdraví a žít zdravě vyvolává stále větší zájem mezi lidmi. Proto si myslím, že to nedchlo mnoho lidí, kteří se tohoto workshopu zúčastnili.
Měl by být v naší zemi větší zájem o zdravý životní styl a měli bychom se k té naší zemi celkově začít chovat lépe už jen proto, že chceme mít děti, které v tomto světě budou také vyrůstat a mi jim tímto vytváříme budoucnost. Nejde tady jen o výživu, ale také o pohyb, který je nesmírně důležitý. Pohybem z těla vyplavujeme toxiny a zlepšuje se nám nálada. Je důležité aby naše děti měly dostatek pohybu, neseděly u počítače a zajímaly se o potraviny, které chtějí jíst. Tím se také mohou učit samostatnosti a dobrému kroku do začátku, celého dnešního „Matrixe“.