Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Řešení stresových situací a prevence proti syndromu vyhoření Motto: Kdo chce zapalovat, musí hořet, ale pozor, ať neshoří sám

Tímto workshopem nás provázel pan Ing. Jaroslav Pávek, který hned na počátku řekl, že nemá se školstvím nic společného a navodil tak podle mě přijemnou a uvolněnou náladu, při které se následující tři hodiny mohly vyvinout jakkoliv.
Jak už to tak bývá na akcích s podobným tématem, nechala jsem se strhnout a o životních stresových situacích jsem poté přemýšlela celý zbytek dne, ne-li I den další. Pan Pávek si mě zkrátka svým bezprostředním způsobem a pro mě poněkud zvláštní mluvou, kterou jsem nedokázala nikam zařadit, naplno získal a uvěřila bych mu toho dne cokoliv, co by mi řekl nebo poradil.
Součástí workshopu byly nějaké reálné příběhy z jeho života, o něm I o lidech okolo něj, většinou lidech, kteří chtěli více než je zdrávo a na své cestě za velké snem se ztratili a ne vždy se už dokázali naleznout. Líbila se mi moc upřímnost vyprávěného, jeho přímost a názory, které se nesnažil nijak naonačit nebo zjemnit, jednal s námi prostě jako s dospělým a navíc dobrým publikem a celý jeho projev pro mě působil velmi přirozeně.
Pan Pávek nás seznámil také s knihou, jejíž název jsem si hned poznamenala do hald svých poznámek a kterou mám v plánu si pořídit a začíst se do ní, protože bych v ní mohla nalézt spoustu otázek ohledně životních situací, při kterých to vypadá, že z nich prostě nemůže být cesty ven. Jsem amatérským nadšencem psychologie a všechna tato témata jsou mi nesmírně blízká, většinou z pohledu pozorovatele a člověka, který je schopen předat zajímavé vědomosti a rady dál, někdy také z pohledu toho, kdo právě nějakou radu potřebuje.
Po tomto workshopu jsem si připadala, jako bych se právě vrátila z nějakého dne v lese nebo úžasné lekce jógy, byla jsem velice dobře naladěna, měla jsem v sobě spoustu pozitivní energie a v tu chvíli jsem opravdu věřila, že to vlastně není tak těžké, dostat se ze dna hluboké jámy neštěstí a smutku zpátky na rovnou zem a začít se svým životem odznova. A abych pravdu řekla, stále tomu věřím. Workshop mi nedal žádné rady, které bych mohla využívat a vracet se k nim a byly by zaručeným lékem na špatné období v životě, dal mi naději a pozitivní přístup a taky prohloubil má přesvědčení, že se špatnými životními situacemi, smutkem a depresí se dá opravdu něco dělat, byť to trvá dlouhou dobu a na té cestě možná člověk hodně ztratí, ale také může hodně nalézt, podobně jako pan Pávek, jehož příběh jsem toho dne vyslechla a velice se mě dotknul.
Tento workshop byl zkrátka přesně tím, co jsem potřebovala, pouhým nezávazným vyprávěním jednoho člověka, který už ví, který má zkušenosti a nestydí se je bez obalu předat dál a přidat k nim pár vtipných a úsměvných poznámek. Jen tak dál, pane Pávku.