Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Řešení stresových situací a prevence proti syndromu vyhoření Motto: Kdo chce zapalovat, musí hořet, ale pozor, ať neshoří sám

seznam všech úvah

Řešení stresových situací a prevence proti syndromu vyhoření

Řešení stresových situací a prevence proti syndromu vyhoření – to byl název posledního workshopu , od kterého jsem očekávala , že bude patřit mezi nejzajímavější. Tohle téma mě zajímá, protože se stresem a vypětím se setkáváme denně a jak jsme se dozvěděli, syndrom vyhoření také do velké míry ohrožuje pedagogické povolání. Jelikož se chci stát učitelkou, tak se toto téma se týká i mě.Jak předcházet stresu? Jak ho kompenzovat? Jak být vůbec šťastný? Tohle byly jedny z mnoha otázek, které se na worshopu řešily. A musím říct, že lektor předčil má očekávání.Workshop byl daleko lepší, než jsem očekávala. Jak se nad tím tak zamýšlím, tak v průběhu jsem si prošla mnoha pocity – příjemnými i nepříjemnými.
Pro někoho je stres každodenní záležitostí.Každého člověka však může stresovat něco jiného,ať už je to hluk, spěch, lidi, práce, zodpovědnost, nezaměstnanost,vystupování před lidmi a tak bych mohla pokračovat dál. Každý den na nás číhají úskalí stresu. Dá se mu vůbec nějak vyhnout? Podle mého názoru se před stresem na celý život neukryjeme. Nejvhodnější je se pokusit se stresem bojovat a kompenzovat ho.Pan Ing. Pávek nám ukázal pár technik, jak svůj organismus „nabudit“, uvolnit a dodat mu potřebnou energii, kterou mu stres bere.Rolex Replica

Se stresem souvisí i syndrom vyhoření. Syndrom vyhoření, jak už teď všichni po absolvování tohoto workshopu víme, je psychický stav vycházející z chronického stresu. O tomto syndromu už jsem měla pár informací,ale doufala jsem, že lektor mé znalosti obohatí o zkušenosti z praxe a to se také stalo.Syndrom vyhoření se projevu poruchami psychiky, únavou, nespokojeností, poruchou spánku,depresí,úzkostí,zažívání. Jak můžeme vlastně proti němu bojovat? Bojovat proti němu můžeme tím, že budeme žít zdravým životním stylem,osobnostně se rozvíjet, relaxovat, pozitivně myslet,věnovat se tomu co nás baví a najdeme si čas sami na sebe a na své blízké.Pokud člověk v životě ztratí věci, které jsou pro něho důležité,neměl by ztrácet naději,být optimistický a doufat v lepší zítřky.Měl by dělat to, co má rád,co ho naplňuje, protože jeho záliby,zájmy mu nikdo nevezme.Na druhou stranu pokud má člověk zkušenost s takovou nepříjemnou okolností, která netrvá jen pár dní, určitě to obohatí jeho život a jeho náhled na to, co je vlastně v životě důležité a co ne. Myslím si, že pokud člověk začne řešit svou situaci co nejdřív,má motivaci a podporu od ostatních,víru v uzdravení, tak má velké šance na překonání této těžké a psychicky náročné životní situace, kterou mu život postavil do cesty.
Určitě bych doporučila tento workshop každému, protože všichni se můžeme do takové situace dostat a je dobré znát nějaké základy prevence proti těmto „strašákům“.
Rolex Submariner Replica