Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Řešení stresových situací a prevence proti syndromu vyhoření Motto: Kdo chce zapalovat, musí hořet, ale pozor, ať neshoří sám

seznam všech úvah

Řešení stresových situací a prevence proti syndromu vyhoření Motto: Kdo chce zapalovat, musí hořet, ale pozor, ať neshoří sám

Na úvod si dovolím menší hádanku – potkáváme ho každý den, nemáme ho rádi a škodí našemu zdraví. Kdo to je? Myslím, že není těžké uhodnout… Stres se skutečně stal součástí každodenního života člověka snad kdekoli na světě, dnešní uspěchaná doba a čím dál tím více zvyšující se nároky ke stresu doslova vybízí. A často přichází naše snaha vyhnout se mu doslova v niveč. Tak jak si se stresem vůbec poradit? A je skutečně tak škodlivý, jak se o něm říká? Protože většina nemocí se často přisuzuje právě stresu.
Stres je určitý stav živého organismu, kdy je tento organismus vystaven mimořádným podmínkám. Mimořádným podmínkám, co si pod tím máme vlastně představit? Za mimořádné podmínky považujeme hodně práce, hodně učení ve škole, zkrátka nějaké situace, kdy máme pocit, že nestíháme anebo danou situace jednoduše nezvládáme. Nejvíce mě ale zajímá, jak proti němu bojovat? Většinou slyším něco jako, jdu si zacvičit, abych se zbavila stresu. Velmi často se právě doporučuje sport, který tento stav dokáže tlumit nebo odbourat, při sportování se také uvolňují tzv. endorfiny neboli hormony štěstí. Tento hormon, jak už sám název napovídá, způsobuje dobrou náladu, vyvolává v nás pocit štěstí a tlumí bolest. Říká se, že nejlepším cvičením je jóga, která zlepšuje nejen obratnost těla, ale zároveň pozitivně působí na celý náš organismus. Jóga nás naučí také, jak správně dýchat, což hraje důležitou roli při okysličování mozku. Není to ale jen cvičení, ve kterém můžeme najít úspěšný lék proti stresu, pomoci nám také můžou třeba takové maličkosti, teda jak pro koho, jako např.: správná organizace našeho času.
Ať už se nám to libí nebo ne, tvoří stres určitou součást lidského života, záleží jen na nás, jak se s ním dokážeme vypořádat. Stres nemusí vždy pro naše tělo představovat jenom nebezpečí. Vyskytují se bohužel ale případy, kdy stres může přerůst v deprese, se kterými si mnohdy sami neumíme poradit, proto je nejlepší vyhledat odbornou pomoct. Smutným faktem zůstává, že stále někteří lidé považují návštěvu psychologa za ostudnou, trapnou a ponižující. Stres může dále způsobovat také ještě bolesti hlavy, zad, nespavost nebo únavu. Na závěr bych se ještě vrátila k tomu, jak zvládat stres. Hodně jsem hlavně zmiňovala cvičení, které nám může mnohdy velmi účinně pomoci stres odbourat. Také jsem psala o správné organizaci času, která může být rovněž stejně účinná. Zapomněla jsem však na přátele a na rodinu, protože i v nich můžeme najít pomoct, stačí si mnohdy jen promluvit.
Podle jednoho průzkumu se nejméně lidí potýká se stresem v Mexiku, naopak je tomu v Jižní Koreji, tu následuje druhá Kanada, na čtvrtém místě se potom umístily Spojené státy americké. Z Evropských států se nejvíce stresují Italové. Nejčastějším důvodem ke stresu jsou finance. Průzkum také odhalil, že ženy podléhají stresu více než muži.