Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Emocionální zdraví dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem

seznam všech úvah

Emocionální zdravíí dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem

Zrovna nedávno jsem měla možnost zamyslet se nad tím, jak je pro děti důležité, aby se jim jejich rodiče věnovali. V normálním životě se nad tím člověk tolik nezamýšlí, ale když má tu příležitost a to na workshopu Celé Česko čte dětem, tak si může uvědomit, jak to v dětství probíhalo u něj, jaké měl či neměl štěstí, a jak se to v jeho pozdějším životě projevilo.
Já sama za sebe musím říci, že jsem to veliké štěstí měla, že se mnou mí rodiče zvláště mamka trávili hodně času a byla jsem milovaným dítětem, které vnímalo, jak je pro své rodiče důležité a kterému ani nechyběla četba pohádek před spaním. Bohužel však musím říci, že znám i spoustu lidí, kteří to štěstí neměli. Nevyrůstali s rodiči, kteří svým dětem nevěnovali svůj čas a pozornost. Mám jednu známou, která místo toho, aby se věnovala svým dvěma krásným dětem v batolecím věku, tráví většinu svého času na počítači a sledováním televize. Její děti jsou díky tomu naprosto zanedbané, nemají osobu, která by na ně stále dohlížela, která by je vychovávala, chválila je za jejich pokroky, napomínala je za přestupky, hrála si s nimi, která by o ně jen tak lidsky pečovala a třeba i jim předčítala pohádky. Její děti jsou naprosto nádherné a nadané, ale díky takovéto (ne)výchově jsou pozadu ve svém vývoji, což se projevuje i třeba malou jejich slovní zásobou či nedostatečnými vyjadřovacími schopnostmi.
Troufám si říci, že takovýchto případů bychom určitě v našem okolí našli daleko více. Říkám si, jak je to nespravedlivé, že někteří z nás se narodí do láskyplných rodin, které své děti milují a jsou schopny pro ně udělat první poslední a jiní se naopak dostanou do rodin, které naprosto zabíjejí osobnost a charakter dítěte. Tyto děti nejen že jsou pozadu ve vývoji, ale neuvěřitelně citově strádají a touží po lásce, jež jim jejich rodiče nedávají. Nejhorší na tom všem je to, že z těchto dětí pak vyrostou opět dospělí, kteří nedokážou své děti dostatečně milovat a věnovat jim svou pozornost a zájem. Oni se to prostě neměli kde naučit.
A přitom je to tak jednoduché, stačí s těmi jenom být, dát jim to nejdůležitější svůj čas. Každý ve výchově někdy dělá chyby, ale důležitá je ta snaha. Proto se mi strašně líbí nápad kampaně Celé Česko čte dětem, protože naše děti to v této uspěchané době velmi potřebují. Potřebují vnímat to, že jsou pro rodiče tak důležití, že si na ně najdou čas i přes všechny povinnosti, jimiž jsou zaneprázdněni.