Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Jak se domluvit s lidmi, kteří nechtějí aneb ty a já jsme z jedné krve bratříčku

Pár workshopů jsem už navštívil, ale tento byl nezapomenutelný. Způsob jakým byl pojat, je jedinečný a nedovolil mi ani na chvíli polevit v koncentraci. Uvědomil jsem si, jak s lidmi komunikuji a jak oni semnou.
Příklady, které byly na workshopu řečeny, se týkali většinou zaměstnáni. Brzy po konci jsem si mohl nové vědomosti ověřit při komunikaci s profesorkou. Je to neocenitelná zkušenost, která mi možná zachrání nejednu zkoušku, kdy je komunikace a vystupování hned po vědomostech velmi důležitá. Mnoho studentů si to neuvědomuje a myslí si, že ke zkoušce se stačí jen naučit a uvidíme, jak to dopadne. Po tomto workshopu jsem jiného názoru. Domnívám se, že správné vystupování má velký vliv na lidi.
Co myslíte vy? U koho profesor přimhouří oči, u studenta, který jakž takž umí, ale k profesorovi se chová jako k onuci či k žákovi, který nepodal nejlepší výkon, ale jeho vystupování bylo po celý rok příkladné a uctivé. Možná někteří profesoři a profesorky budou tvrdit, že na ně vystupování nemá vliv, ale není tomu tak. Každý ať už vědomě či nevědomě ocení správné chování, což je jedna z nejdůležitějších věcí kterou jsem se na workshopu dozvěděl.
Velice zajímavé bylo zjištění, že svoji budoucí profesi chce většina žáků v prvé řadě kvůli penězům. V dnešní době to ale ani jinak nejde, doba je těžká a spousta lidí má práci, která je nebaví a mají jí jen proto, aby uživili rodinu, nebo studenti aby si zaplatili studium. V dnešní době najít si brigádu je těžké a práci hotoví zázrak. Mnohdy člověk musí pracovat v kolektivu, který mu nevyhovuje, mít nadřízeného kterého by raději ani v životě nepotkal na ulici. Nadřízených co neumějí komunikovat s podřízenými je tu čím dál více.
Dnešní svět nás tlačí byt co nejlepší, nejflexibilnější, nejbezohlednější a nejagresivnějšími. Pro lidskost už moc místa není. Manažeři, šéfové se snaží prorazit, vydělat co nejvíc a na podřízené neberou ohled. A přitom by stačilo jen trošku lépe komunikovat a hned by se pracovalo veseleji a tvrdím si říct i lépe.
Komunikace je velmi složitá, ale důležitá věc. Je velmi náročné se jí naučit, zvláště s lidmi, kteří komunikovat nechtějí. Není to však nemožné. Občas je komunikace s druhými lidmi obtížná, zdá se to jako nemožný úkol. Člověk však musí vytrvat, časem každý z nás přijde na to jak se s lidmi domluvit. Důležité je chtít a chovat se k jiným stejně jak chceme, aby se oni chovali k nám.