Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Advent - cesta ke světlu, tradice v MŠ

Když se řekne slovo advent, každý si pod tím představí něco jiného. Někdo stres, nákupy, předvánoční úklid, davy lidí v supermarketech, někdo naopak klid, pohodu, rodinu, očekávání, děti zase dárečky.  Když si slovo advent řeknu já, vykouzlí se mi úsměv na tváři. Od mala jsou pro mě Vánoce tím nejhezčím, co v roce máme. Ráda se každý rok procházím po vánočně nazdobených náměstích a cítím vůni cukroví a nasávám vánoční atmosféru, která je všude kolem. Jsem jeden z těch lidí, co se opravdu během adventu pozastaví a snaží se nehonit a být v klidu. I když dárky teda sháním, jako hodně lidí, taky na poslední chvíli. 
Když jsem viděla, že je možné se na tenhle workshop přihlásit, neváhala jsem. Bylo to navíc skvěle načasované, protože workshop byl naplánován opravdu před dobou adventní, o to byl, alespoň pro mě, zážitek z výkladu a vůbec z celého workshopu zajímavější a silnější.
Avšak nejdříve jsem měla trošku obavy a nevěděla jsem, jestli se ještě neodhlásím. Nevěděla jsem moc, co mám očekávat, ale nakonec jsem si řekla: Tak si prostě něco poslechnu, vyrobíme spirálu a půjdu.“ A udělala jsem víc než dobře, že jsem se z workshopu neodhlásila. Paní lektorka mě mile překvapila. Ať už to bylo jejím příjemným vystupováním nebo názory. Neustále se usmívala a navozovala velmi příjemnou atmosféru a dodávala nám neuvěřitelné množství energie.
Přiznám se ale, že nejvíce jsem se ale těšila, nebo byla spíše nejvíc zvědavá, na spirálu, o které se mluvilo, že budeme tvořit. A to pro mě byl opravdu vrchol celého workshopu. Dokud se jen povídalo o tradicích a o všem možném, tak to bylo sice zajímavé, ale pořád sem čekala na ten konec.  A ten opravdu stál za to! Nejprve jsme vyrobili z větví spirálu, z tvrdého papíru hvězdičky, a na ty položili svíčku. Poté se v místnosti zhaslo, začal hrát klavír, postavili jsme se a po jednom jsme prošli spirálou, zapálili si od svíčky ve středu naši svíčku, položili ji podél větviček a takhle to pokračovalo, dokud neprošli spirálou všichni.
Nevím, jak na ostatní, ale na mě to působilo velmi emotivně, byla jsem téměř dojatá a odcházela jsem s dokonalou předvánoční náladou. 