Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Děti a koně, pobyt v přírodě

Už od mala jsem obdivovala koně a moc jsem si přála umět se o něj postarat, abych si jednoho mohla někdy v budoucnu taky pořídit. Avšak to se mi dosud nesplnilo a navíc jsem neměla tušení, jestli se jich taky nebojím. Když jsem však zjistila, že se mohu zapsat na workshop o koních, byla jsem přímo nadšená, že se mi splní můj sen, a zároveň jsem si nedokázala představit, co mě čeká. Jestli mě posadí na koníka a budou mě vodit po ohradě nebo nás naučí se o něj postarat nebo to bude jen dlouhá přednáška.
Tento workshop se konal 4. května na ranči v Posluchově, který se nachází nedaleko Olomouce. Protože nám ze začátku hodně pršelo, schovali jsme se pod přístřešek pro koně, kde nám lektoři povídali o životě koní, čím se krmí a také se zmínili o ranči, který je občanským sdružením s názvem Návrat koní do volné přírody. Podle toho, co jsem viděla, tak se tohoto opravdu drží a na velké ploše nenajdete žádnou stáj, pouze jeden přístřešek a velké ohrady, mezi kterými jsou cesty na běhání. Myslím si, že tento přístup je opravdu dobrý, protože kůň byl a je stádovým tvorem, který potřebuje prostor na pohyb. Ten ovšem v boxech postrádá, stejně jako kontakt s ostatními tvory ze stáda.
Co mě z vyprávění našich lektorů nejvíce zaujalo, bylo to, jak děti, které k nim jezdí, se nepřijedou jen se na koni projet, ale s radostí pomáhají s krmením, jejich čištěním i jinými prácemi na ranči. Po tom všem mají několikakilometrové projížďky po okolí jako odměnu, kde z koňského sedla poznávají také přírodu. Myslím si, že pro děti má práce s koněm velký význam a je pro ně přínosná, protože se děti věnují něčemu, co je baví. Zároveň se tímto učí, že i práce může být zábavná a navíc motivující například pro lepší výsledky ve škole.
Myslím že, že práce s koňmi je velký zážitek, který si řada dětí i dospělých zalíbí, zaměstná je a naučí je spolupráci. Taktéž jsem to cítila i já. Měla jsem skvělý pocit, když jsem překonala počáteční strach z obavy, jak na mě zareaguje, jestli mě třeba nekopne, když se k němu přiblížím. Nakonec jsem měla velikou radost z toho, že koník spolupracoval a dokázala jsem ho i odvést. Za to, že jsme vydrželi, až do konce této akce, jsme se mohli na koníkovi povozit. Tento workshop se mi opravdu moc líbil. Jistě bych ho doporučila i ostatním, protože jsem mohla být osobně mezi koňmi a také jsem si mohla zkusit si je ohřebelcovat nebo nasadit sedlo, což obvykle nezažiji.