Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Desatero učitele

seznam všech úvah

Desatero učitele

Když jsem se na workshop Desatero učitele přihlásila, pořádně jsem nevěděla, co mohu od něho očekávat a co bude obsahovat. Přemýšlela jsem, zda má opravdu každý učitel své desatero? A myslím si, že záleží na každém vyučujícím, kolik pravidel si sám určí a po absolvování semináře, jsem si uvědomila, že je dobré, aby každý učitel měl své desatero, které by mu pomohl zvládat jeho roli učitele. Lektorky nás seznámily se svým desaterem, které oni sami používají v praxi. Jejich desatero se mi velmi líbilo a myslím si, že mě obohatilo do mého budoucího povolání.
Velmi poučný, tedy aspoň pro mě, byl začátek workshopu, kdy lektorky vstoupily do sálu a jednaly s námi, jako s žáky základní školy. Líbilo se mi, že se nám snažily prakticky ukázat, jak by měl vypadat začátek vyučovací hodiny, a že je to nejdůležitější část, jak bude hodina probíhat. Žáci si o svém vyučujícím udělají obrázek hned, jak vejde do dveří a promluví na ně a jaký učitel udělá na své žáky první dojem, už jen tak lehce nevymění za nový, lepší. Zamyslela jsem se nad tím, zda bych dokázala vstoupit do třídy a udržet si autoritu. Před tímto workshopem jsem nad tím nijak zvláště nepřemýšlela a myslela si, že je to jednoduché, ale teďka vím, že není a budu to muset doma před zrcadlem trénovat. A mohu doufat, že jednou budu tak sebejistá jak naše lektorky.
V rámci workshopu si lektorky vybrali jednoho studenta, který měl za úkol vyrušovat a dělat nepořádek. Nikdo z nás netušil, že to daný student jen hraje a myslím si, že to byla velmi dobře zvolená ukázka, jak nám předvést, jak se zachovat s vyrušujícím žákem. Nenechat se jím vyvést z míry a vše zvládnout s naprostým klidem. Ale i tokové napomenutí se musí trénovat. Velmi se mi také líbila sehraná scénka se studenty, kteří představovali rodiče a měli řešit problém svého syna s paní ředitelkou.
Na celém workshopu se mi velmi líbilo, jak se lektorky navzájem doplňovaly a předávaly nám svoje zkušenosti z učitelské praxe, jak správně učit. Workshop Desatero učitele se mi velmi líbil a dal mi spousty rad a ponaučení do mého budoucího povolání učitele. Byl velmi dobře podán, byl poutavý, místo teorie zde byly využity ukázky z praxe, které jsou mnohem více poučné a zajímavé. Tento workshop bych doporučila všem, kteří se chtějí stát učitelem na základní škole, určitě jim jejich profesi usnadní a pomůže jim v jejich začátcích.