Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Jak pracovat s dětmi a mladistvými pod vlivem drog

seznam všech úvah

Jak pracovat s dětmi a mladistvými pod vlivem drog

Jednoho krásného, zlehka deštivého dne, jsem se zúčastnila workshopu na téma „Jak pracovat s dětmi a mladistvými pod vlivem drog“. Tenhle název mě hned při zapisování předmětu velice zaujal. Myslím si, že téma “drogy“ je, a bohužel asi už navždy bude, dost aktuální. Proč vlastně tolik lidí v mé blízkosti nějakým způsobem (zne)užívá drogy? Na tuhle otázku jsem si doposud nedokázala odpovědět. A to jsem se ptala hodně lidí, dokonce i mých blízkých kamarádů. Odpovědi byly různé, ale žádná mě neuspokojila. Neuspokojila natolik, abych si řekla: „Aha, tak to je ten pravý důvod, proč si dobrovolně ničit zdraví, proč přijít o přátele, o rodinu, vlastně o všechno…“. Dostávalo se mi takových odpovědí jako například: „Vždyť jde jen o party, chci se bavit, o nic nejde “. Nebo: „Měla bys to taky zkusit, je to super zážitek, nebuď tak upjatá!“. Což teda já asi jsem… Jenže u některých mých přátel se začal objevovat určitý problém, a to takový, že berou drogy už i mimo party, jen tak – za bílého pracovního dne – protože se asi nudí. Musím říct, že tito přátelé mě strašně zklamali.
Moc ráda bych taky s někým prodiskutovala legalizaci marihuany. Většina kamarádů by byla samozřejmě pro, ale já jsem zásadně proti. Měla jsem jednoho hodně dobrého kamaráda, který bral všechny možné i nemožné drogy, ale takový ten start pro něho byla právě marihuana. A zeptejte se jakéhokoliv narkomana a ten Vám řekne to samé. Kolem třinácti let začnete kouřit trávu a během dvou let Vás už přepadají chutě na něco “tvrdšího“. U mého kamaráda to byl všechno asi důsledek špatného rodinného prostředí a zázemí. V deseti letech se mu oběsil otec a matka v tomto okamžiku ztratila veškerou moc nad mým milovaným kamarádem. Uchytil se hodně špatné party, začal kouřit cigarety, kolem dvanáctého roku života pak začal zkoušet marihuanu, a když jsme se poznali – to nám bylo asi 12 – už měl zkušenosti s extází, pervitinem a LSD. Takhle to šlo vlastně dost dlouho a já už teď přiznám, že to byl pár let i můj přítel. S jeho maminkou jsme zkoušely všechny možné způsoby, jak ho z toho dostat ven, ale můj pohár trpělivosti po dvou letech přetekl a já jsem to musela nechat bohužel jen na ní. Skončilo to vlastně tak, že bral pravidelně pervitin, kouřil marihuanu, prokládal to extází a na konec všeho dobrého začal ještě všechny tyto drog dealovat v mém městě a okolí. Teď je mu dvacet a já doufám, že po všech těch nožích, co měl na krku, po všech průšvizích… Doufám, že přišel k rozumu, a že ten bývalý gymnazista je „čistý“.
Hermes Replica Handbags Kvůli tomu jsem si zažila opravdu mnoho nepěkných chvil a to jsem vlastně ani drogy nebrala. Chtěla bych to shrnout tím, že na drogách nevidím jednu jedinou pozitivní věc, říkám jim NE! a jsem PROTI legalizaci marihuany (a jiných drog). Ale ráda bych se vrátila ještě k workshopu – musím říct, že Pan přednášející, byl nejlepší přednášející ze všech workshopů, na kterých jsem letos byla (bylo jich celkem 6), bylo to opravdu velice příjemné tříhodinové posezení a podebatování .