Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Advent – cesta ke světlu, tradice v MŠ

seznam všech úvah

ÚVAHA: Advent aneb Cesta ke světlu

Advent je předvánoční období, jež v některých vyvolává příjemné pocity a sváteční čas, na který se celý rok těší, jiní na toto období pohlížejí velice pesimisticky. Proč jsou mezi lidmi takové rozdíly? Jak může někdo strávit Vánoce v pohodě a jiný ve spěchu a stresu? Kde se nachází problém? Je to stylem života či povahou nebo v lidech přicházející Vánoce symbolizují konec dalšího roku a my chceme ještě stihnout vše, co jsme během posledních měsíců odložili na později?

Během adventu se setkáváme s různorodými lidmi, kteří se tváří všelijak. Někdo na nás působí pozitivně a toto období si náramně užívá, protože si dárky nakoupil již v létě, úklid bytu neřeší, kapra mu uloví dědeček ve svém rybníce a Vánoce považuje za svátky pohody a příjemné relaxace, strávené se svou rodinou a blízkými přáteli. Musí mít takový člověk vše dobře naplánováno? Myslím, že je výhodné neodkládat si věci na poslední chvíli, předcházíme tím nepříjemným stresovým situacím. Každý člověk má také jinou povahu a někdo si umí ve věcech udělat jasný řád, neboť někteří jedinci považují předvánoční shon za zcela zbytečný. Dnes už existuje i mnoho časopisů, jež varují před vánočním stresem, a které nás poučují o tom, jak správně a v klidu prožít období adventu.

Ve městech také potkáváme obličeje lidí, jež nevyzařují pozitivním laděním, nýbrž negativním až depresivním. Jejich rychlá chůze nám naznačuje, že někam neustále spěchají, jelikož se snaží ještě zařídit spoustu věcí, které jsou pro ně, v daném okamžiku, neodkladné. Nedokážou pochopit, že advent je obdobím, kdy má každý z nás zpomalit a dívat se na svět s úsměvem na tváři, právě tak jako naše paní lektorka na stejně pojmenovaném workshopu. Po workshopu, který ve mně vzbudil příjemnou vánoční atmosféru, jsem si uvědomila, že advent je obdobím hledání vnitřního klidu nikoli neklidu. Dozvěděli jsme se mnoho nových informací a navíc prožili neskutečně emoční chvilky během procházení adventní spirály. Při této příležitosti jsem si říkala, že věci, které neustále řeším, jsou naprosto zbytečné.

Všichni lidé, jenž prožívají Vánoce ve stresu, by si měli uvědomit, že období adventu nám přináší něco pozitivního a nikoli negativního. Každý má spoustu povinností, ale všechny nemusíme stihnout do konce roku, nebo alespoň nemusíme vše zveličovat, i když někdy to jde opravdu jen stěží. Zkusme si během adventu uvědomit, že život není jen o tom něco stihnout, ale o tom si něco užít a prožít. Dokážeme se nad sebou zamyslet a prožít další Vánoce v klidu a pohodě?