Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Člověk a komunikace

V dnešní době jsme doslova zahlceni různými formami komunikace. Emaily, telefony, faxy nebo textové zprávy nám bezesporu usnadňují každodenní život. Šetří náš čas a umožňují zvládat mnohem více povinností. Většina z nás by si bez těchto vymožeností už neuměla vůbec představit život.

Komunikací na dálku velmi často nahrazujeme osobní kontakt. V některých případech je to zcela na místě nebo dokonce nezbytné. Sestřenici, která se odstěhovala do Irska, určitě sdělíme žhavé novinky prostřednictvím emailu nebo telefonu. Mnoho lidí, zejména mladých, se ale k tomuto způsobu komunikace uchyluje i v případech, kdy to není nutné. Není výjimkou, když si kamarádi, bydlící v sousedních čtvrtích, píšou denně do noci zprávy na facebooku, ale osobně se již několik týdnů nebo měsíců neviděli a ani to nemají v plánu.

Mnoho lidí považuje elektronickou komunikaci za plnohodnotnou a zcela dostačující. Podle mého názoru je ale oproti rozhovoru tváří v tvář emočně velmi plochá. Mnohdy se stává, že v adresátovi vzbudí zpráva zcela jiné pocity, než pisatel původně zamýšlel. Důvod je prostý. Komunikace se totiž skládá ze sdělení slovního, ale také mimoslovního. Pohled, úsměv, gesta, tón hlasu nebo intonace nám celé sdělení dokreslují a mnohdy mu dávají zcela jiný smysl. A byť se snažíme sebevíc, o tuto složku bude komunikace bez osobního kontaktu vždy ochuzena. A nepomůžou ani populární smajlíci.

Téměř neomezené možnosti v informačních a komunikačních technologiích, které spojují svět a zrychlují veškeré dění kolem nás, mají tedy také svou daň. Tou je skutečnost, že se lidé vzájemně poněkud odcizili. Méně si rozumí a co hůř – snad se ani nesnaží o lepší pochopení druhých. To má neblahý dopad na mezilidské vztahy na všech úrovních.
. Komunikace totiž není jen o předání informací – k tomu skutečně často postačí prostá textová zpráva. Komunikace také buduje mezilidské vztahy. Dobrá komunikace je může utužovat, posilovat, dělat je kvalitnější a plnohodnotnější. Naopak neschopnost komunikace bývá častou příčinou nedorozumění, trápení a rozpadu vztahů. Je jen na nás, jak budeme své komunikační schopnosti rozvíjet a tím vytvářet lepší život sobě i svým blízkým.