Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Barvy jsou radosti a smutky světla – výtvarné činnosti I.

seznam všech úvah

ÚVAHA: Barvy jsou radosti a smutky světla – výtvarné činnosti I.

Workshop na zvolené téma začal o něco později, neboť lektorka měla menší auto-problémy a pak se už šlo přímo na věc!

Od začátku nastala akce. Všichni se dali do výroby děl! Po skupinkách jsme dostali do kelímků 3 nejzákladnější barvy – modrá, červená a žlutá. Nachystali si na stoly podložky, štětce, akvarelové papíry a houbičky s vodou. A šlo se na akvarel! Akvarel je způsob malby vodovými barvami na předem navlhčený papír, barvy pak stékají do sebe a vznikají tak zajímavé struktury. Nikdy pořádně nevíte co z Vašeho díla vzejde, dokud barev a vody neokusíte. Nikdo nemaluje špatně. Nikomu se to nemůže nepovést. Nikdy nebudete srovnáváni kdo to má lepší, protože každé dílo je individuální a Vaše.

I já jsem se tedy dala do práce, překvapivě mi to šlo pěkně od ruky. Nechala jsem na sebe působit atmosféru nastalé situace a pak už se mi barvy na papíře samy o sobě rozpíjely a mezi sebou reagovaly. Byla jsem ohromená. Působily na mne zvuky gongu, dobrá atmosféra a okamžitá nálada. Líbilo se mi to. Krásně jsem se u této činnosti odreagovala. Mé myšlenky se točily jenom kolem těch barev a onoho kousku papíru. Byl to osvobozující pocit. V hlavě bylo najednou barevně prázdno.

Každý zvolil jiné barvy, někdo se nechal ovlivnit pouze žlutou, někdo zamíchal dohromady všechny 3 základní barvy a někdo ani celý papír barvami nepokryl. Bylo to jen a jen na Vás!! Já si zvolila modrou, jako symbol zimy, vody, chladu. Můj papír byl celý namodralý jak Taťka Šmoula. Modrá je dobrá, ne?

Poté nastala od lektorky cenná slova do školství – rady, tipy, názory. Vyprávěla nám, že je ředitelkou alternativní školy a co je pro nás jako budoucí učitele nejdůležitější. Poté jsme se přenesli opět k barvám, kdy jsme si vyložili jejich význam a co v nás vyvolávají. Kdy žlutá se stává pozitivní, slunečnou, hřejivou barvou. Modrá barvou stahující dovnitř, chladnější se sílou vody a červená barva s vlastností rozpínavosti, tepla, srdce, lásky atd.

Každý ve své barvě prožívá něco jiného a i něco jiného každé z nich přisuzuje. Mě osobně barvy ihned navodily lepší, pozitivnější náladu, návrat do dětských předškolních let a i donucení mých mozkových závitů k činnosti – zamyšlením se, co osobně pro mě barvy v životě znamenají!?

Děkuji celému týmu PVP a hlavně paní lektorce, bylo to velmi příjemné dopoledne s barvičkami.