Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Posilování autoregulačních mechanismů a zvládání zátěžových situací

seznam všech úvah

ÚVAHA: Posilování autoregulačních mechanismů a zvládání zátěžových situací

Začátkem dubna tohoto roku jsem se zúčastnila víkendového workshopu. Tento víkend byl zaměřený na: Posilování autoregulačních mechanismů a zvládání zátěžových situací. replica-handbagss Tento workshop mě zaujal natolik, že jsem se rozhodla, že si o tom něco najdu v knihovně. Je to úžasné cvičení pro sebeuklidnění své duše. Staří Indové pojali člověka jeho Bytí jaksi celostně, a to tak, že už od počátku vnímali veškeré dění v lidské bytosti. Přišli nato, že když spojí své vnitřní „Já“ se svým tělem dojde k harmonii jako takové. Tito lidé vypadají i na to, jak jsou někteří v pokročilém věku velice vitálně. Takovou pohodu by jim člověk mohl závidět. Já jsem viděla pana Tillicha poprvé vypadal velmi dobře, vůbec mě nenapadlo, že může být „tolik“, kolik mu je. O těchto moudrostech, které nám přednášel, se dochovaly velmi staré zápisy – Védy a Upanišady.

První den, replica handbags co jsem tento kurz absolvovala jsem se cítila neuvěřitelně. Unaveně ale velice odpočatě, dokonce jsem neměla problém se spaním. Napadlo mě, jak to dělají, že si najdou každý den, nebo několikrát do týdne čas, aby si mohli prožít to, co jsem já nazývala „Lék na starosti“. Poté jsem začala hloubat a přemýšlet, přeorganizovala jsem si svůj čas a zašla si na dalších pár lekcí. Ale hodinová nebo dvouhodinová jóga, to už nebylo to, co jsem zažila na tomto víkendovém worshopu. Nakonec jsem si vyhradila jeden den v týdnu a chodím tam dvě lekce.

Člověk se tady dopuje léky, které mu uleví jen na chvíli, ale stejně ho to ničí zevnitř. Jóga se snaží o návrat o přirozeným přírodním metodám ozdravění duše i těla. Jóga bere člověka jako naprosto svobodného, jako jedinečný originál. Slouží k tomu, aby člověk v sobě našel harmonii a tu pak spojil s tou vnitřní. Vždycky jsem si myslela, že když si zajdu do posilovny, odreaguji se a bude mi lépe, místo toho mě vše bolelo. Teď už vím, že člověk se nemusí trápit hodiny v posilovně nebo jinou „nezdravou“ aktivitou. Jóga mi pomohla přeřadit i žebříček hodnot. Ano, až takový vliv to na mě udělalo. Teď už se nestresuji záležitostmi konzumního světa. Jóga má svůj morální kodex, který nikomu nevnucuje, ale je to velmi dobrá psychohygiena. Působí jako kompenzace našich zažitých, stereotypních a jednostranně opakovaných tělesných aktivit. Samozřejmě, že má jóga i pozitivní účinky na naše fyzické tělo, upevňuje šlachy, uvolňuje svaly, ale za ten požitek to stojí.

Musím říct, že jsem na ničem lepším nebyla, velmi mi to pomohlo. Konečně jsem alespoň trochu pronikla do východní medicíny. Myslím, že tuto účast jsem si velmi užila.