Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Příprava na emočně vyhrocené situace v pedagogickém prostředí

Když jste studentem pedagogické fakulty, očekáváte, že se budete učit svůj obor předávat dál. Předávat své znalosti svým žákům je jedna věc. Na druhou stranu předat své znalosti a zachovat si své duševní a psychické zdraví je věc druhá. Sám se divím, po tom co jsem slyšel od svých známých, kteří pracují v pedagogickém prostředí, ať už jako učitelé nebo vychovatelé, že jsem si podal přihlášku na pedagogickou fakultu.

Neodradily mne historky o nezvladatelných dětech, kteří podkopávají autoritu kantora, se kterým vedou nesmyslnou válku. Ani zkušenosti s nadřízenými, kteří si hrají na římské císaře a dělají si z pedagogů otroky.
Kupodivu mne neodradilo ani články z novin o studentech, kteří postřelili své spolužáky. Mnozí můžou namítat, že se to děje jen v Americe, která je daleko na druhé straně Atlantiku. Ale nikde není napsáno, že se to nemůže stát ve škole, kde budu pracovat, ve třídě, kde budu zrovna učit.
Když se uvolnilo místo na této víkendové akci,chvíli jsem váhal. Ale teď nelituji. Nejdůležitější na celém víkendu bylo asi to, že jsme si všichni vyzkoušeli nejrozmanitější situace a mohli je v klidu probrat.
Cenou zkušeností bylo také, podstoupit "den Trifidů". Zkusit si běžné úkony bez toho pro mnohé nejsamozřejmějšího. Bez zraku a řeči. Nechat odpovědnost za sebe někomu koho člověk moc nezná bylo velmi zvláštní,
ale užitečné.

Může se stát, že v praxi selžou věci, které považuji za samozřejmé, budu se muset bez nich obejít a budu se muset spoléhat na jiné. Můžu říct, a myslím že za všechny, že když se v praxi dostaneme do jakékoli emočně vyhrocené situace, budeme sice mít takříkajíc otevřenou pusu dokořán, ale bude po tomto víkendu otevřená již méně.

Nakonec bych řekl, že v předmětu , který nás má připravovat na práci v pedagogickém prostředí nám sice za deset přednášek naučili teorii, ale poprvé praxi jsem se přiblížil až na této víkendové akci. I tady to sice byla "jen" hra, ale v budoucnu se tato zkušenost může stát klíčovou. Stejně nejcennější zkušenosti získáme až v praxi. Doufám však, že tyto zkušenosti nebudu nikdy potřebovat. Ale v dnešním šíleném světě, kde vládne stres, zmatek a chaos je to zřejmě nemožné.